15 Ekim 2010 Cuma

Kesin Türk'tür!

  Bugün otobüsle eve dönerken yine 1,5 saat süresince otobüsteydim ve yine psikolojik olarak çeşitli buhranlara girip çıktım.Bildiğiniz üzere otobüste hep farklı insanlarla yanyana oturursunuz, trafik sıkıştığında dert ortağı olursunuz, hapşurunca biri çok yaşa dersiniz yani güçlü bağ vardır aranızda.Bugüne kadar hep belirli bir insan profili olurdu otobüste yaşlı teyzeler, üniversiteli öğrenciler vs.Ama bugün adeta karma bi yere düşmüştüm.Alt kat en arkada oturuyordum bir yanımda çakma louis vuitton çantalı iPhone'u elinden düşmeyen pür makyaj tipik bir bahçeşehirli kız; diğer yanımda siyahlara bürünmüş, kıpkırmızı saçlı, son ses müzik dinleyen bir metalci kızımız; karşımda ise yaşlı bir amca ve onun yanında da Güney Koreli olduğunu tahmin ettiğim bir çocuk.Nası ama cidden karma olmuş dimi.Neyse asıl konumuz bu değil, Güney Koreli arkadaşın yanında oturan ve ağzını yüzünü çeşitli hallere sokarak ingilizce konuşmaya çalışan Türk kızı, evet gerçekten bir sorundu bu.Ben de bu yazımı ona ithaf ediyorum izninizle.
  Güzide yurdumuzun sınırları dışına çıktığınız an Türkleri nasıl tanırsınız biraz bahsetmek istiyorum, bizzat yaşadığım örneklerdir.
  *Eveet bildiğiniz gibi mükemmel bir aksanımız var aslında bunda pek örneğe ihtiyacımız yok bir Türk İngilizce konuşmaya başladığı an anlarsınız ama özellikle etrafınızda 'bikausssssz' diyen birini görürseniz emin olun ki o da sizin gibi Türk'tür.
  *Yabancı arkadaşlarınızla topluca yemek yediğiniz bir anda bıçağı olmasına rağmen tabağındaki yemeği çatalıyla bölen genç evet biliyorum ki sen de Türk'sün.
  *Türkçe'de vurgular önemlidir ve belki dilimizin güzelliği, dolu dolu konuşmamızı sağlayan şey de vurgudur.Ama Almanca olsun İngilizce olsun bu tarz dillerde bu vurgu olayı pek yok, bu yüzden duygularınızı anlatmada sınırlandırılıyorsunuz.Mesela şaşkınlık belirtiniz 'wow', 'oh incredible' vs. olabilir ancak bunu ne derece şaşırmış bir biçimde söyleseniz de olmaz kendinizi yeterince şaşırmış hissetmezsiniz.İşte bu gibi durumlarda devreye Türk vurgusunu İngilizce'ye uygulamak girer.Sabah sınıfa mı giriyorsunuz kocaman bir 'gud morniiiing' deyin ya da şaşırdınız mı bütün şaşkınlığınızla 'riliiiiiiiiiiiiiy' deyin.Evet ben de Türk'üm ve ben çok yaptım bunları.
  *Ve asıl mesele birbirini tanımayan iki Türk'ün karşılaşmasıdır ki çok sık başınıza gelebilir.Ya tipten anlaşılır(bunla pek karşılaşmadım tipimden çok anlaşılmıyor benim) ya konuşmalardan.Evet o an ülkenizden uzak olmanın verdiği özlemle yurtdaşınızla sohbete başlarsınız.Çok mutlusunuzdur, nereli olduğunu, nerde oturduğunu sorarsınız ayaküstü arkadaş olur; dönünce görüşmek üzere sözleşirsiniz ve asla görüşmezsiniz.Ama o mutluluk size bir sonraki Türkle karşılana kadar yeter merak etmeyin.
  *Herhangi milletten bir arkadaşınızla konuşurken size başka bir Türk arkadaşından öğrendiği kelimeleri söylemek ister, siz merakla ne söyleyeceğini beklerken o en okkalı küfürlerden birini söyler ve sakın şaşırmayın ve gülün geçin.Bunu yapan da sadece biziz sanırım.
  *Son olarak yorgunluktan bir duvar dibine çömelmiş birini görürseniz, evet arkadaşım biliyoruz ki sen de Türk'sün.
  Türk olmak güzel her yerde ve her zaman güzel.Yurda döndüğüm an nerdeyse yerleri öpecektim, insanların yüzüne öyle mutlu bakıyordum ki, herkes benim gibi Türk'tü çünkü.Yardıma ihtiyacınız olsa koşup gelir herkes dimi, ama sözde asil ev sahibem Karen zorlandığımı göre göre bavulumun ucundan tutmamıştı bile, ne varsa Türk'te var arkadaş.
  Not:Bu arada başta bahsettiğimiz otobüsteki kadın vardı ya otobüsteki gürültüden duyamamıştım ama inerken anladım ki meğerse Korece konuşuyormuş, Korece zor ya nasıl öğrenmiş helal olsun, varsın ağzını yüzünü çeşitli hallere sokarak konuşsun.

3 yorum:

  1. Ben de yurtdisinda yasiyorum hemde 196 milletin yasadigi bir ulkede ama bahsettigin konular sadece Turklere ozgu degil, butun milletleri aksanlari ve davranislarindan ayirt edebiliyorsun.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız elbette benzer özelliklerimiz vardır ama bunlar benim en çok gözüme çarpanlardı ve genelde doğru çıktığı için gözlemlerimi yazmak istedim,teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Kendimiz için böyle tanımlamaları da bi biz yaparız heralde :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...